WordPress is ongekend populair. In een mum van tijd heb je een nieuwe website die het ook op allerlei mobiele apparaten goed doet. En bovendien gemakkelijk zelf bij te houden is.
WordPress biedt inderdaad enorm veel voordelen. Maar er zijn toch wel wat dingetjes waar je tegenaan kan lopen als je voor je eigen bedrijf een WordPress site wilt opzetten. We zetten kort wat voor- en tegens op een rij, waarbij we uit eigen ervaring spreken.
Voor wie het nog niet weet: WordPress is een CMS (een content management systeem). Het is gratis te downloaden software waarmee je zelf een website kunt bouwen en onderhouden. Je kiest een thema, past kleuren en dergelijke aan naar je smaak en je kunt beginnen.
De voordelen:
- Gratis: WordPress is gratis open source software. Je kunt het zelf downloaden en installeren. Maar vaak kan dat nog gemakkelijker via je internetprovider. Na het installeren, log je in en kun je direct aan de slag.
- Oneindige mogelijkheden: er zijn enorm veel plug-ins (kleine programmaatjes voor extra functionaliteit) beschikbaar, zodat je heel gemakkelijk dingen aan je site kunt toevoegen. Denk aan een flitsende diashow, een winkelzoeker of een webshop. En veel plug-ins zijn nog gratis ook.
- Social media: WordPress is prima te integreren met social media zoals Facebook, Twitter, Pinterest etc. etc.
- Internetmarketing: je WordPress site is heel gemakkelijk te optimaliseren voor zoekmachines (middels SEO plug-ins bv.) en te koppelen aan bv. Mailchimp om effectieve e-mailcampagnes mogelijk te maken.
- Responsive: vrijwel alle moderne WordPress thema’s zijn responsive: ze passen zich aan het schermformaat van tablets en mobiele telefoons aan. En dat moet tegenwoordig echt wel.
- Up to date: WordPress en plug-ins worden regelmatig geüpdatet, zodat ze altijd aangepast zijn aan de modernste eisen qua ontwerp en veiligheid.
- Veel keuze: er zijn heel veel verschillende thema’s beschikbaar, waarin veel aanpasbaar is naar eigen smaak en huisstijl.
- Gebruiksvriendelijk: ook zonder uitgebreide html- en/of css-kennis kun je prima zelf je website onderhouden.
De nadelen:
- Enge thema’s: WordPress thema’s kun je overal vinden, betaald en gratis. Maar er zijn veel thema’s die niet veilig zijn of soms zelfs malafide code bevatten, waardoor je website gehackt zou kunnen worden. Thema’s via de officiële WordPress site zijn gecheckt. Dus gebruik deze.
- Enge plug-ins: omdat plug-ins door allerlei verschillende bedrijven en bedrijfjes gemaakt worden, kan het voorkomen dat een door jou gebruikte plug-in opeens niet meer onderhouden wordt of gewoon niet meer werkt. Support is niet altijd goed beschikbaar en je hebt met veel verschillende serviceafdelingen te maken. En ook plug-ins kunnen veiligheidslekken veroorzaken.
- Kennis: het is toch wel praktisch als je wel wat van websites afweet, zodat je een beetje weet wat je in WordPress aan het doen bent. Zorg in ieder geval voor een WordPress expert in de buurt, waar je met vragen terecht kunt.
- Niet standaard: alles kan met WordPress, maar vaak kun je dat niet zelf. Als je iets wil dat niet in je gekozen thema mogelijk is, moet er iets extra’s gebouwd worden (een ‘childtheme’). Je kan er ook voor kiezen een heel eigen thema te laten ontwikkelen. Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.
- Gratis bestaat niet: vaak is er een ‘uitgeklede’ versie van een plug-in die gratis is. Voor meer mogelijkheden moet je betalen. Meestal maar enkele tientjes, maar alles bij elkaar kan het totale bedrag dat je aan website + plug-ins kwijt bent flink oplopen.
- Eenheidsworst 1: er zijn heel veel WordPress thema’s, maar ook heel veel WordPress websites. Er is altijd een bedrijf dat hetzelfde thema gebruikt als jij. Pas dus zoveel mogelijk ‘standaard’ dingen van het thema aan naar je eigen huisstijl en smaak. Denk aan achtergrondafbeeldingen, kleuren en lettertypes. Hiermee voorkom je dat je site ongemakkelijk veel op die van een concurrent gaat lijken.
- Eenheidsworst 2: WordPress thema’s volgen de mode. Is een diaslider in? Dan hebben alle thema’s dat. Zijn grote iconen voor email, telefoon etc. in? Hup – te vinden op alle WordPress websites. En volgend jaar is er weer iets anders wat je echt moet hebben. Blijf altijd nadenken wat je zelf mooi vindt en wat je klant van je site verwacht.
- Traag: WordPress sites kunnen soms erg traag zijn. Dit kan worden veroorzaakt door veel plug-ins of wanneer veel WordPress sites op een server draaien.
Overigens: de CoCreCi website is een WordPress site. En ook onze andere website www.tijdschriftenpakket.nl is daarin gemaakt.
Wil je ook een WordPress site of meer informatie hierover? Kijk dan eens op deze pagina.